Hoe kun je contact leggen voorbij meningen of het gedrag wat tot conflicten leid?

Hoe kun je lastige zaken bespreekbaar maken en toch verbinding houden?

Geweldloze of Compassievolle Communicatie (GC) brengt verbinding en inzicht.

Empathie en eerlijkheid vormen de basis van het gedachtegoed.

Nieuwsgierig wat Geweldloze Communicatie voor jou kan betekenen?

Neem contact op.

Een voorbeeld:

Als mijn partner tegen mij zegt dat ik egoïstisch ben omdat ik geen tijd voor haar vrij maak, kan ik hier op in gaan en zeggen dat ik niet egoïstisch ben. De kans dat dit ontaard in een onaangename discussie is vrij groot. Ik kan ook kijken naar wat ze voelt en welke behoefte ze hiermee tegemoet wil komen. Ik zou bijvoorbeeld kunnen vragen of ze gefrustreerd is, omdat haar behoefte aan verbinding en contact niet tegemoet zijn gekomen. Als dit zo is kan ik zien dat ze gefrustreerd is omdat ze eigenlijk heel graag samen met mij wil zijn. Dit geeft een andere wending aan het gesprek dan te reageren op dat mijn partner mij egoïstisch noemt.

De kracht van GC zit hem in de praktische toepasbaarheid. GC geeft zeer concrete handvatten die kunnen worden toegepast in gesprekken. Een cursus in Geweldloze Communicatie bestaat vooral uit het oefenen met, en het eigen maken van deze handvatten. Dit aan de hand van casussen die deelnemers zelf inbrengen.

Behoeftes

In geweldloze communicatie staan behoeftes centraal, dit zijn dingen die alle mensen nodig hebben zoals; waardering, erkenning, liefde en plezier. Omdat we deze behoeftes allemaal hebben kunnen we onszelf herkennen in de behoeftes van een ander. Door ons hier op te richten ontstaat er verbinding met wat er echt toe doet voor onszelf en andere. We worden echt gehoord en gezien. Iemand die GC toepast kijkt voorbij de oordelen en strategieën waarmee iemand zijn behoeftes probeert tegemoet te komen direct naar de behoeftes zelf.

Gevoelens en behoeftes Heart-Talks